E fatura

E fatura

Türkiye’de 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-Fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri gereği bir faturada yer alması gereken bilgileri içeren , satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen e-Fatura uygulamasında amaç tek format ve standarda göre satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem oluşturmaktır. Bunun için yurt dışı uygulamalar incelenerek başarıya ulaşmış e-Fatura işleyişleri dikkate alınmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açık kaynak bir standart olan XML tabanlı ticari hayatın tüm süreçlerini içerecek şekilde etiketlemelere sahip olan uluslararası bir standart olan UBL-TR benimsenmiştir.

509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan e-Fatura belgesi yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt ortamındaki “fatura” belgesi ile aynı niteliklere sahiptir. E-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları e-Fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur.

E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, uygulamaya kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için kağıt ortamında fatura (e-Arşiv uygulamasına dahil olanlar/dahil olma zorunluluğu getirilenler ise ilgili uygulamaya dahil oldukları tarihten itibaren e-Arşiv Fatura) düzenlemek zorundadırlar.

Başkanlığımızca uygulamanın kapsamına dahil olan/olacak mükelleflere ilişkin hazırlanan geçiş takvimine https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/509_s.VUK_GT_Kapsaminda_Uygulamalara_Gecis_Takvimi_Tablosu_(3).pdf linki tıklanarak ulaşılabilir.

 

E-fatura; kâğıt ve baskı araçlarına ihtiyaç duyulmaksızın dijital ortamda hazırlanabilen, hukuki olarak kâğıt fatura ile aynı niteliğe sahip olan elektronik belgedir. Vergi Usul Kanunu gereğince bir faturada olması gereken tüm bilgileri barındırır. Kâğıt fatura yöntemi; baskı, maliyeden onay, fatura yazdırma, imzalama, kaşeleme, zarflama, kargolama, arşivleme vb. gibi birçok iş yükünü beraberinde getirir. E-faturalar bu tür operasyonel yöntemler gerektirmediğinden kullanıcılarına zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Tüm işlemler portal üzerinden gerçekleştirilir. E-faturalar, tamamen dijital ortamdan kullanılması sayesinde kâğıt israfının önüne geçerek ağaçların korunmasını da sağlar. Bu özelliği ile çevre dostu olan e-faturalar, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini de azaltır.

Dijital dönüşümün lideri TÜRKKEP; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 27 Eylül 2013 tarihinde e-Fatura Hizmet Sağlayıcısı (Özel Entegratör) olarak yetkilendirilmiştir. Kurumsal ve bireysel tüm müşterilerine tek noktadan hizmet sağlayabilen, Türkiye’nin özel girişim sermayesiyle kurulmuş ilk KEP (kayıtlı elektronik posta) hizmet sağlayıcısı TÜRKKEP; Özel Entegratör yetkisiyle müşterilerine elektronik belge ihtiyaçları için de etkin ve faydalı çözümler sunar. TÜRKKEP e-Fatura ile gelen faturalarınızı yönetebilir, raporlayabilir ve otomatik uyarıları e-posta yoluyla alabilirsiniz. Giden faturalarınıza manuel olarak içerik yaratabilir ya da kullandığınız otomasyon çözümü ile entegre bir şekilde fatura gönderimi yapabilirsiniz.